Vinarija brindza

O našem vinogradu


Vinograd se nalazi na teritoriji opštine Bačka Topola, uz put koji povezuje Sombor (udaljenost 29 km) sa Bačkom Topolom (udaljenost 15 km) na Telečkoj visoravni na nadmorskoj visini od 120 m. Zanimljvost ovog tla je da se za potrebe vinograda pokazala kao veoma kvalitetna i bez upotrebe veštačkih đubriva.

home-wide

Bačka lesna zaravan u prošlosti, od XVII do početka XX veka je bila čuveni vinogradarski rejon i na više stotina hektara se gajila vinova loza. Međutim, svetski ratovi i povećana poljoprivredna proizvodnja koja je iziskivala sve više zemljišta za obradu, potpuno je potisnula vinograde sa tog područja.

Na prostorima nekadašnjih vinograda podignuti su novi moderni zasadi, ali na značajno manjoj teritoriji. Sadnja,  trenutno najvećeg modernog vinograda na prostoru Telečke visoravni, obavljena je 2008 (5,5 ha) i 2009 (5,5 ha) godine na ukupnoj površini od 11 ha. Proizvodnja vina temeljena je isključivo na rodu sopstvenih vinograda sa ukupno 60 hiljada čokota. Zasađene su odabrane sorte klonske selekcije poznatog proizvođača Raušedo VCR: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Rajnski Rizling, Traminac, Merlot, Cabernet Sauvignon i Pinot Noir.

Prva ozbiljna berba je bila u 2011 godini sa kontrolisano-malim prinosom roda po čokotu, do 1.5 kg.

 

Slike vinograda

Saznajte više o našim vinima